Bo Bendsneyder crasht in Oostenrijk

Joan Mir heeft de Moto3 race op de Red Bull Ring in Oostenrijk gewonnen. De Spanjaard kwam over de finish met een grote voorsprong voor Philipp Oettl en Jorge Martin. Livio Loi pakte de vierde plaats terwijl Bo Bendsneyder ten val kwam na een sterk optreden.

Polesitter Gabriel Rodrigo kon zijn eerste startpositie niet uitbuiten en het was John McPhee die na de eerste bocht de leiding in handen nam. Echter was het Bo Bendsneyder die een sterke indruk maakte in de openingsfase.

Na een degelijk start voor Bendsneyder begon de Nederlander aan een agressieve eerste ronde. De KTM-coureur nam de leiding over en kon zelfs een klein gaatje slaan. Bendsneyder werd echter wel onder vuur gelegd door een reeks aan Honda coureurs waaronder leider in het kampioenschap Joan Mir.

Na twee ronden aan de leiding te hebben gelegen was het Jorge Martin die door een slipstream-manoeuvre de koppositie overnam van Bendsneyder. Inmiddels was de marge die de Nederlander had gecreërd weer verdwenen en was er een grote kopgroep van zo’n tien coureurs.

Ook de Belg Livio Loi kende een goede beginfase van de race. De Leopard coureur kon zich sterk houden bij de groep van de eerste tien.

Een ronde later was het favoriet Mir die de eerste plaats overnam. Het leek erop dat de Spanjaard een gaatje kon slaan maar de achtervolging zette alles op alles om Mir niet uit het oog te verliezen. Bendsneyder was hevig in gevecht met onder andere Migno en Guevara, en waren het Oettl en Martin die het verschil naar Mir weer dichtreden.

Bendsneyder kwam in een moeilijke fase terecht waar de Nederlander door een aantal coureurs agressief werd gepasseerd en hierdoor de snelheid voor de rechte stukken verloor. Inmiddels was het Jauma Masia, de vervanger van Darryn Binder, die een zeer indrukwekkend optreden liet zien. In zijn eerste Moto3 race reed de Spanjaard mee in de top 6 en kon goed meekomen met het hoge tempo dat werd gereden.

Livio Loi moest na elf ronden van race-direction een plaats inleveren na het te vaak buiten de baan rijden. Voor de Belg deerde dit echter weinig aangezien hij Aron Canet kort achter zich had rijden en zijn weg snel weer kon vervolgen.

Met negen ronden te gaan was het Joan Mir die zichzelf los had gereden van de kopgroep en de race naar zich toe had getrokken. In de race om de tweede plaats was echter veel spektakel te zien en wild-card Jauma Masia ging voorbij aan Rodrigo en Martin om de tweede plaats over te nemen.

In de veertiende ronde sloeg het noodlot toe. Bendsneyder verremde zich voor de eerste bocht en raakte het achterwiel van McPhee. Beide coureurs kwamen ten val en aan wederom een sterk optreden van de Nederlander kwam een einde.

Ook voor Andrea Migno werd een topklassering geen realiteit. De Italiaan was onderweg voor een podiumpositie maar schoof zijn KTM onderuit in bocht 1.

Met drie ronden te gaan was het duidelijk dat Mir de wedstrijd zou winnen, maar het gevecht om de tweede plaats werd gevoerd door een groep bestaande uit meer dan tien coureurs. Livio Loi was lang onderweg op een derde plaats maar lag hevig onder druk.

Uiteindelijk was het Joan Mir die met grote voorsprong als eerste over de streep kwam en Philip Oettl die dankzij een sterke laatste ronde de tweede plaats op zijn naam mocht schrijven. Loi werd in de laatste bochtencombinatie ingehaald door Jorge Martin waardoor de Spanjaard naar het podium mocht. Hoe dan ook was het een goede race voor de Belg met een vierde plaats.

Aron Canet eindigde als vijfde voor Fabio DiGiannantonio, Gabriel Rodrigo en Adam Norrodin. Indrukwekkende wildcard Jauma Masia wist in zijn eerste Moto3 optreden de negende plaats te behalen voor Enea Bastianini.

Valpartijen waren er voor Martinez-Abrego en Nakarin Atiratphuvapat. Ook Red Bull KTM Ajo coureur Niccolò Antonelli kwam ten val, echter door toedoen van Tatsuki Suzuki.

Joan Mir leidt het kampioenschap nu met een voorsprong van maar liefst 64 punten. De volgende race is op het circuit van Silverstone in het weekend van 25, 26 en 27 augustus.

 

Bron: Racesport.nl